fbpx

Kaj je kronično vensko popušcanje (KVP)?

Kazalo vsebine

Težke noge, srbenje, varice: Morda gre za KVP!

Ste kdaj občutili utrujenost, bolečine ali otekle noge? Vas ponoči muči srbenje ali pekoče občutek v nogah? Morda ste opazili razširjene vene, imenovane varice? Če ste odgovorili pritrdilno na katero od teh vprašanj, obstaja možnost, da imate kronično vensko popuščanje (KVP).

KVP je pogosta bolezen, ki prizadene vene v nogah. Zaradi okvarjenega venskega sistema kri zastaja v venah, kar povzroča številne težave, kot so otekle noge, bolečine, srbenje in varice. Čeprav KVP ni življenjsko nevarna, lahko močno vpliva na kakovost življenja.

V tem blogu bomo podrobneje predstavili KVP:

  • Kaj je KVP in kaj ga povzroča?
  • Kateri so najpogostejši simptomi KVP?
  • Kako se diagnosticira KVP?
  • Kakšne so možnosti zdravljenja KVP?
  • Kaj lahko storimo sami za preprečevanje KVP?

Upamo, da vam bo ta blog prinesel koristne informacije o KVP in vam pomagal pri boljšem razumevanju te bolezni. Osredotočali se bomo samo na KVP, za več informacij o boleznih, za katere je potrebna medicinska pedikura in kaj je medicinska pedikura se lahko obrnete na naše ostale članke.

Krčne žile na stegnu.
Krčne žile na stegnu.

Najpogostejše težave pri KVP

Kronično vensko popuščanje (KVP) se lahko kaže na različne načine, vendar so nekatere težave pogostejše od drugih. Poglejmo si podrobnejši opis teh težav:

1. Bolečine v nogah ali gležnjih:

Bolečina je lahko pekoča, utripajoča ali boleča. Pogosto se poslabša proti večeru, po dolgotrajnem stanju ali sedenju. Lahko se pojavi tudi ponoči in moti spanec. Težave so lahko posledica povečanega pritiska v venah, ki draži živce.

2. Občutek težkih nog:

Noge so lahko utrujene in težke, kot da bi bile napolnjene s svincem. Ta občutek se lahko stopnjuje čez dan in je hujši ob vročem vremenu. Vzrok za to težavo je zastoj krvi v venah, ki otežuje oskrbo nog s kisikom in hranili.

3. Srbenje in pekoče noge:

Srbenje je lahko zelo moteče in otežuje spanje. Pekoče občutke so lahko blagi ali močni, kot da bi noge gorele. Te težave so lahko posledica draženja živcev zaradi povečanega pritiska v venah.

4. Otekle noge in/ali gležnji:

Oteklina se običajno pojavi zjutraj in se čez dan zmanjša. Lahko je prisotna tudi v mirovanju. Hujša oteklina lahko povzroči težave pri hoji in nošenju čevljev. Oteklina je posledica zastoja krvi v venah in povečane prepustnosti venskih sten.

5. Nočni krči in nemirne noge:

Krči so nenadni, močni in boleči stiski mišic v nogah. Pogosto se pojavijo ponoči in motijo spanec. Nemirne noge so neprijeten občutek, ki človeka sili v premikanje nog. Vzrok za te težave ni povsem znan, vendar naj bi bil povezan z motenim delovanjem živcev in mišic.

6. Varice – razširjene vene oz. krčne žile:

To so razširjene in zvijugane vene, ki so lahko vidne na površini kože. Lahko so modre ali vijolične barve in so lahko boleče ali ne. Varice nastanejo zaradi oslabljenih venskih sten in povečanega pritiska v venah.

7. Kožne spremembe:

Na predelih z motenim venskim obtokom se lahko pojavi temnejša pigmentacija. Lahko se razvije ekcem, ki se kaže kot rdečina, srbenje in izpuščaji. V hudih primerih se lahko pojavi venska razjeda. Te spremembe so posledica slabe prekrvavitve in okvare kože.

8. Venska razjeda:

To je kronična rana, ki se običajno pojavi na goleni. Težko se celi in lahko povzroči bolečino, okužbo in druge zaplete. Venska razjeda je posledica hude okvare venskega sistema in slabe prekrvavitve.

Pomembno je poudariti, da se vse te težave ne pojavijo pri vseh bolnikih s KVP. Nekateri imajo le blage simptome, drugi pa imajo hude težave, ki močno vplivajo na njihovo kakovost življenja.

Če imate katerega od teh simptomov, je pomembno, da se obrnite na zdravnika. Zgodnja diagnoza in zdravljenje lahko preprečita napredovanje bolezni in zaplete.

Zakaj pride do kroničnega venskega popščcanja

Zakaj se KVP sploh pojavi?

Vzroki za nastanek KVP so kompleksni in se med seboj prepletajo. Nekateri dejavniki tveganja so dedno pogojeni, drugi pa so posledica našega načina življenja. Med najpomembnejše dejavnike tveganja spadajo:

  • Dednost: Če so imeli vaši družinski člani KVP, je večja verjetnost, da boste zboleli tudi vi.
  • Starost: Tveganje za KVP se s starostjo povečuje. Venska stena s staranjem postaja manj elastična in vene se lažje razširijo.
  • Spol: Ženske so dvakrat pogosteje prizadete kot moški. Hormonske spremembe med nosečnostjo, menstruacijo in menopavzo lahko vplivajo na delovanje ven.
  • Nosečnost: Povečana količina krvi v nosečnosti lahko obremeni vene v nogah.
  • Prekomerna telesna teža: Odvečna teža pospešuje nastanek KVP, saj povečuje pritisk na vene v nogah.
  • Stoječe ali sedeče delo: Dolgotrajno stanje ali sedenje omejuje pretok krvi v nogah. Mišice nog niso aktivne in ne potiskajo krvi proti srcu.
  • Pomanjkanje gibanja: Redna telesna aktivnost je ključna za zdravje ven. Mišice nog s krčenjem potiskajo kri proti srcu in s tem preprečujejo zastoj krvi.
  • Kajenje: Kajenje škoduje venskim stenam in pospešuje nastanek KVP.
  • Oblačila, ki so pretesna: Pretesna oblačila lahko ovirajo pretok krvi v nogah.
Zdravniki izvajajo poseg pri pacientu s kroničnim venskim popuščanjem (KVP).
Zdravniki izvajajo poseg pri pacientu s kroničnim venskim popuščanjem (KVP).

Kdaj k zdravninku in h kateremu?

Bolezen ni življenjsko nevarna, zelo pa poslabša kakovost življenja. Svojega zdravnika obiščemo, ko začutimo katerega od naštetih simptomov, zlasti utrujene, težke noge ali pa se pojavijo otekline. Ta nas bo na zdravljenje napotil k zdravniku specialistu, ki se ukvarja s to boleznijo: dermatovenerologu, flebologu, angiologu ali žilnemu kirurgu.

Preiskave za ugotavljanje kroničnega venskega popuščanja 

Specialist bolnika temeljito pregleda. Otipa stopalne pulze, da izključi morebitne bolezni arterij. Sledi pregled z ročnim dopplerskim merilcem venskega pretoka, s čemer ugotovi ali venske zaklopke v dimljah delujejo (tesnijo). Ko želi zdravnik oceniti delovanje oz. prehodnost globokih ven ali pa je predvideno operativno zdravljenje krčnih žil, uporabi ultrazvočno preiskavo ven spodnjih okončin oziroma tako imenovan Duplex. S to nebolečo preiskavo se pokaže smer in hitrost toka krvi ter velikost ven. Preiskava je nujna tudi kadar sumimo na globoko vensko trombozo.

Zdravljenje kroničnega venskega popuščanja

Izbor metode je odvisen od stopnje kroničnega venskega popuščanja in od velikosti krčnih žil.

  1. kompresijsko zdravljenje – z nošenjem kompresijskih nogavic izvajamo zunanji pritisk na veno. Poveca se pretok krvi, izboljša delovanje zaklopk in zmanjša tok krvi nazaj. Kompresijo (stopnjo pritiska) določi zdravnik. Gre za osnovno zdravljenje, ki je lahko samostojno ali kot podpora drugim metodam (sklerozacija, venoaktivnim zdravilom, operaciji). Načeloma vse bolnike zdravijo tudi s kompresijskimi nogavicami, tako se prepreci napredovanje bolezni in blazi simptome.
  2. zdravljenje z venoaktivnimi zdravili imenovanimi flavonoidi (mikronizirani) učvrstiti vensko steno. Bolnik jih jemlje redno in dalj časa (vsaj 3 mesece).
  3. sklerozantno zdravljenje – vbrizgavanje sklerozatnega sredstva v veno povzroči zlepljenje obolele vene. Ta v nekaj tednih izgine. Izvaja se v kombinaciji s kompresijskim zdravljenem pri odpravljanu manjših varic, premera do 5 mm.
  4. zdravljenje z laserjem – z laserskim žarkom se povzroči koagulacija vene. Primerno je za manjše varice v kombinaciji s kompresijskim zdravljenjem.
  5. operativno zdravljene – odstranitev dela ali celotne obolele vene z različnimi operativnimi  postopki v lokalni ali splošni anesteziji. Metoda je primerna za debele varice. Dopolnjujejo kompresijska terapija.
  6. lasersko operacijo – žilni kirurg laserski žarek privede v veno in jo s tem koagulira ter izloci iz obtoka. Prednost je lokalna  anestezija. Po posegu bolnik obuje medicinsko nogavico in odide domov.
kompresijske nogavice na nogah s kroničnim venskim popuščanjem (KPV)
Kompresijske nogavice na nogah s kroničnim venskim popuščanjem (KPV)

Nasveti za lajšanje in preprečevanje težav zaradi venskih obolenj – krčnih žil. Kaj lahko storimo sami?

Spremenimo življenski slog.

  1. redno se gibajte – hitra hoja, zmeren tek, zmerno kolesarjenje, plavanje, ples… odsvetuje se tenis, rokomet, košarka.
  2. Izogibajte se stanju na mestu in dolgotrajnemu sedenju. Raje hodite ali lezite.
  3. Izogibajte se sončenju, solariju, savni, termalni vroči vodi, talnemu ogrevanju…
  4. vzdržujte primerno telesno težo. Uživajte hrano polno vlaknin, sadje, zelenjavo in pijte veliko vode.
  5. poskrbite za udobno obutev in ne pretesna oblačila.
  6. Žile ljubijo hladno. Privoščite jim prhanje s hladno vodo od gležnjev navzgor, hojo po hladni vodi (morje).
  7. redno telovadite: krozite z nogami kot bi vozili kolo, krožite s stopali, stojte na prstih oz.dvigajte se s prtov na pete, migajte s prsti na nogah, počivajte z dvignjenimi nogami.
  8. redno obiskujte zdravnika in uposštevajte njegove nasvete.
  9. redno, vsako jutro oblecite medicinske kompresijske nogavice, še posebej, ko jih predpiše zdravnik: po trombozi, po operaciji ali skerozaciji ven, med nosečnostjo, če so noge otekle, če so krčne žile zelo poudarjene. Redno nošenje medicinskih kompresijskih nogavic prepreči zastoj krvi in otekanje nog, pospeši proces zdravljenja, prepreči ponovitev bolezni, zmanjša bolečine.

Daria Prašnikar

S 15+ leti izkušenj in bogatim strokovnim znanjem iz lastnega salona spreminjam življenje ljudi na bolje. Moje znanje izvirajo od vrhunskih strokovnjakov, ki sem jih nadgrajevala skozi leta, in postala sem članica državne komisije za poklicne standarde.

Pedikura na domu

REŠITE SE BOLEČINE VAŠIH NOG

Vse kar potrebujete je na dosegu enega klika

Pedikura na domu, kjer se vaša lepota
neguje korak za korakom.

Kontakt

© 2024 Created by Roakon | Politika zasebnosti